Belangrijke dingen die je moet weten voor je je eerste drone koopt

Sinds ze voor het eerst commercieel beschikbaar werden voor consumenten, zijn drones steeds populairder geworden.  Er is niets nieuws aan het concept van radiografisch bestuurbare luchtvaartuigen, maar drones zijn anders dan de speelgoedvliegtuigjes en helikopters van vroeger. Ten eerste zijn ze gemakkelijker te vliegen. Belangrijker is dat de inherente stabiliteit van drones, in combinatie met de vooruitgang in cameratechnologie, van drones een uitstekend hulpmiddel heeft gemaakt om werkelijk verbazingwekkende luchtopnamen en -video’s te maken.

Belangrijke dingen die je moet weten voor je je eerste drone koopt

Telkens als je naar een van die verbazingwekkende wildlife documentaires kijkt waarin wilde dieren elkaar over de vlakten achtervolgen, of naar Hollywood producties met glinsterende stadsgezichten die oprijzen uit de aanstormende nacht, heb je dat waarschijnlijk aan een drone te danken. Het is dus geen wonder dat thuisgebruikers zelf ook graag prachtige opnamen en beelden willen maken. En naarmate drones populairder worden, worden ze ook betaalbaarder.

Maar voor je wat een aanzienlijk bedrag kan zijn aan een eigen drone gaat uitgeven, zijn er een paar dingen die je moet weten. Niet de minste daarvan zijn de juridische gevolgen van het vliegen met een onbemand luchtvaartuig. Dus om uit de juridische problemen te blijven, en te voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan nodig is aan een drone die niet geschikt is voor je behoeften, lees je dit artikel. We zijn er om je te helpen!

Verschillende soorten drones

Elke hobby komt met een geheel nieuwe woordenschat om te leren. Bij het vliegen met drones is dat niet anders. Immers, hoe zullen de andere drone piloten anders weten dat je bij de groep hoort? Het is belangrijk dat je de lingo onder de knie krijgt, zodat je een van hen lijkt.

Voor je zelfs maar een drone kiest die je wilt bezitten, zijn er een paar termen die je zult moeten leren. Want niet alle drones zijn gelijk geschapen. Verschillende machines hebben verschillende toepassingen. Plus, ze komen met verschillende prijzen.

Zoek je een drone om wat lieve luchtacrobatiek mee uit te voeren? Of ben je meer geïnteresseerd in luchtfotografie of filmen? Of heb je er een nodig om mee te doen aan FPV (first-person view) race-evenementen. Het antwoord op deze vragen zal bepalen wat voor soort drone je nodig hebt. En ook al zijn veel toestellen multifunctioneel, sommige zijn beter in bepaalde taken dan andere.

Wees je ook bewust van je eigen vaardigheden. Voel je je op je gemak met gereedschap? Sommige drones vereisen uitgebreide assemblage voor ze gebruikt kunnen worden, terwijl andere min of meer direct uit de doos klaar zijn. Je grenzen kennen zal je een heel eind op weg helpen om de juiste drone voor je behoeften te kiezen.

Moet je een drone kopen

RTF (klaar om te vliegen)

Zoals de naam al zegt, zijn ready to fly of RTF drones de gemakkelijkste om mee te beginnen. De beste keuze voor beginners, RTF drones worden geleverd met alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Maak niet de fout te denken dat ready to fly ook echt vliegklaar betekent. Er kan nog wat assemblage nodig zijn, zoals het bevestigen van de rotorbladen en het opladen van de batterijen. Maar RTF drones zijn het gemakkelijkst om mee te beginnen en bevatten alles wat je in een enkele doos nodig hebt om te beginnen vliegen. Natuurlijk maakt dit RTF drones ook duurder dan andere soorten. Je betaalt voor het gemak dat je niet veel hoeft te monteren.

BNF

BNF staat voor bind en vlieg. BNF drones worden geleverd zonder zender, die je apart zult moeten aanschaffen, of je kunt de zender gebruiken die je al hebt.

Dit is misschien niet zo eenvoudig als het klinkt. Niet elke zender werkt met elke drone. En zelfs als je een zender hebt die op dezelfde frequentie werkt als de drone, wil dat nog niet zeggen dat ze met elkaar zullen verbinden. Zowel zender als ontvanger moeten hetzelfde protocol gebruiken, willen ze kunnen communiceren (het is alsof zenders van Mars komen en ontvangers van Venus!). Ga dit dus eerst na, om er zeker van te zijn dat je zender met de drone zal werken voor je hem koopt.

BNF drones zijn populair bij meer gevorderde gebruikers, die misschien al een zender hebben waar ze zich prettig bij voelen. Omdat de zender er niet bij inbegrepen is, zijn ze goedkoper dan de kant en klare vliegopties. Maar ze vereisen meer werk om op gang te komen.

PNP

PNP staat voor plug and play, en wordt soms ook aangeduid als PNF, of plug and fly. Deze naam laat het klinken alsof het in de lucht krijgen van een van deze drones een eenvoudig proces zal zijn, maar dat is niet per se waar. PNP drones worden geleverd zonder zender of ontvanger, dus je betaalt alleen voor de drone zelf.

Drones hebben niet veel nut zonder zender en ontvanger, zul je misschien denken. En je zou gelijk hebben. Maar als dit niet je eerste drone is, kan het eigenlijk handig zijn om het toestel te koppelen aan een ontvanger en zender die je al bezit.

Zo hoef je niet een hele reeks nieuwe besturingen te leren, en je kunt vaak een groter bereik krijgen dan met een kant-en-klaar vliegend model. Ook zijn drones van dit type meestal aan de goedkopere kant in vergelijking met de bovenstaande twee.

ARF

ARF staat voor bijna vliegklaar. Als je een beginnende drone bent, kun je waarschijnlijk beter uit de buurt blijven van deze drones, want je zult snel leren dat hun definitie van ‘bijna’ heel anders is dan de jouwe. Deze moeten meestal in elkaar gezet worden, wat erg lastig kan zijn tenzij je weet wat je doet.

ARF Drones zijn populair bij hen die met hun machines willen racen, want ze laten een hoge mate van maatwerk toe. Maar ze kunnen het best in vaardige handen overgelaten worden. Je wilt immers niet veel tijd en werk steken in het bouwen van je drone om hem bij je eerste vlucht te laten crashen door een gebrek aan ervaring.

Bron: Drone vergelijken

Nieuwste blogs

Lees ook

Leer beter verkopen

Leer beter verkopen

Leer beter verkopen zodat je meer sales krijgt, meer investeerders kunt binnenhalen, en meer partnerschapsovereenkomsten