Welke datadragers kunt u laten vernietigen?

Steeds meer digitaal

Tegenwoordig werkt men steeds meer digitaal. Dat brengt met zich dat veel minder informatie op papier wordt afgedrukt, maar in plaats daarvan op datadragers wordt opgeslagen, zodat het overal ter wereld kan worden ingezien via één klein apparaatje. Dat heeft vele voordelen, echter ook het nadeel dat als men een dergelijke datadragers kwijtraakt (bijvoorbeeld door computers met daarin de harde schijven gewoon weg te gooien), er in één klap ontzettend veel gegevens “op straat komen te liggen”. Hierbij kan zelfs sprake zijn van een zogeheten “datalek”, wat voor een onderneming heel vervelend kan zijn. Niet alleen om de reputatieschade die dit met zich brengt, maar ook zeker door de boetes die kunnen worden opgelegd, en de (in de wet verankerede) maatregelen die een bedrijf vervolgens moet nemen. Al met al genoeg reden om ervoor te zorgen dat de gegevens op de datadragers niet in de verkeerde handen vallen en men het vernietigen van datadragers serieus neemt.

Het vernietigen van gegevensdragers

Het vernietigen van datadragers komt in feite neer op datavernietiging. De data die men vernietigd wil zien, staat immers op de datadragers. Bij datadragers kan men onder meer denken – de lijst is ellenlang – aan harde schijven, USB sticks, tapes, (slimme) telefoons, cd’s, dvd’s en geheugenkaarten. Hoe het, harde schijven vernietigen bijvoorbeeld, meestal in z’n werk gaat, is simpel. De harde schijven worden bij u opgehaald, vervolgens worden de harde schijven naar het servicecentrum getransporteerd, waarna de harde schijven bij binnenkomst worden geregistreerd, vervolgens worden de harde schijven vernietigd, waarna het restafval op verantwoorde wijze wordt afgevoerd. Daarna ontvangt u een factuur, een rapportage en een bewijs van vernietiging. Dat laatste, het bewijs van vernietiging, is erg prettig, want u kan nu altijd aantonen dat u de harde schijven heeft laten vernietigen, mochten er bijvoorbeeld via een andere weg gegevens op straat komen te liggen. U kan dan laten zien dat u heeft voldaan aan uw verplichtingen.

Bedrijven die harde schijven vernietigen

Er zijn meerdere bedrijven die zich bezighouden met datavernietiging. Eén van die bedrijven is waaronder CTC, welke er trots op is dat haar harde schijven vernietiging voldoet aan de strenge normeringen. Deze normeringen zien er onder andere op toe dat de datadragers worden gebroken in stukjes van een maximale grootte. Voor harde schijven geldt dat de stukjes niet groter mogen zijn dan 320 mm2. Dat is belangrijk, omdat op deze wijze het zeker is dat de gegevens niet meer kunnen worden ingezien.

Voordat u een bedrijf uitkiest om uw datadragers te vernietigen, is het aldus raadzaam goed uit te zoeken of ze zich aan de wettelijke vereisten houden, en of u een certificaat van vernietiging krijgt overhandigd als de vernietiging is voltooid.